CHAT

Yhteistyömme on sujunut auringonpaisteessa

PePPi – hanke ja Sininauhaliiton Vihreä veräjä -hanke ovat tehneet yhteistyötä jo muutaman vuoden. Lue, mitä kaikkea kumppanuus on tuonut tullessaan!

Halusimme järjestössämme pilotoida Green Care- toimintaa erilaisten asiakasryhmien kanssa ja meistä oli tärkeää tarjota luontoavusteista toimintaa myös lastensuojelujärjestöille. Tähän meitä innosti muualla saavutetut hyvät kokemukset luontoavusteisesta toiminnasta lasten parissa. Etsimme luotettavaa kumppania yhteistyöhön. Tunsin entuudestaan erään Pelastakaa lapset ry:n toiminnassa mukana olleen henkilön ja kysyin häneltä tahoa, jolle voisin esittää asian.

Samaan aikaan PePPi –hankkeen työntekijä etsi yhteistyökumppaneita sijaisperheitä tukevaan vapaaehtoistoimintaan. Tapasimme ja pääsimme pienen tunnustelun jälkeen alkuun. Muutaman keskustelun jälkeen teimme aiesopimuksen yhteistyöstä ja Green Care sai myös rahoituksen toiminnalle.

Alusta saakka yhteistyö on sujunut hyvin. Lähdimme aika puhtaalta pöydältä ja valitsimme konkreettiseksi kehittämiskohteeksi sijaisperheiden toimintapäivien järjestämisen. Suunnittelimme ja toteutimme useita tapahtumia vuosien 2013-2015 aikana. Pystyimme täydentämään toinen toistemme osaamista. PePPiläiset pitivät huolta ihmisistä ja me saimme keskittyä luontotoiminnan järjestämiseen. Tämä on osoittautunut hyväksi työnjaoksi. Ajan kuluessa työnjako on vain kehittynyt ja vahvuutemme täydentävät toisiaan. Myös päivien kustannukset on jaettu hankkeiden kesken.

Alku oli aurinkoinen, touhukas ja onnistunut

Ensimmäiseen tapahtumaan lähdimme liikkeelle varovasti ja rajasimme osallistujamäärän noin 25 henkilöön. Toimintapäivä sisälsi monenlaisia rasteja (kalastusta, kalankäsittelyä, jousiammuntaa, retkeilyä, nuotioruokaa, vierailun kotieläintilalla jne). Teimme turvallisuussuunnitelmia, varmistimme hygieniapassit, värväsimme apuohjaajia ja teimme varasuunnitelmia huonon sään varalle. Alku oli aurinkoinen, touhukas ja onnistunut. Tästä rohkaistuneena otimme seuraaviin tapahtumiin jo paljon enemmän osallistujia. Auringonpaiste jatkui. Tunsimme, että saatoimme antaa perheille jotakin hyvää. Pyrimme valitsemaan aktiviteetit niin, että perheet voisivat jatkaa niitä myöhemmin arjessaan, jos kipinä harrastamiseen syntyisi.

Työntekijöiden innostus ja keskinäinen kannustus on ollut tärkeää. Yhteistyötä on auttanut myös vahva luottamus välillämme. Se mikä on sovittu, on myös pitänyt. Vuorovaikutus on ollut avointa uusille ideoille ja kehittämiselle. Kehittämisen rytmi on sopinut toimintaan: tapahtumapäivän suunnittelu-toteutus-kokemusten arviointi, ja sitten jälleen seuraavan toimintapäivän suunnittelu.

Yhteistyö tuotti mieluisia yllätyksiä

Jossain vaiheessa syntyi ajatus, että kokoaisimme jonkinlaisen julkaisun luontotoimintapäivien järjestämisestä. Julkaisu paisui tuhdiksi oppaaksi Luontotoimintapäivien järjestämisestä. Opas ei kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta sen syntyminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka prosessi voi tuottaa uusia ideoita ja jopa tuotoksia, joita ei ole etukäteen osattu suunnitella. Oppaan tekeminen sujui hyvin ryhmätyönä. Vihreä veräjä teki ensimmäisen käsikirjoituksen ja toimitti kuva-aineistoa PePPiläisille, ja siitä lähdettiin jalostamaan tekstiä ja kuvitusta eteenpäin. Lopputuloksena syntyi hyvä ja konkreettinen opas, jossa käsitellään monia käytännön kysymyksiä. Toinen hyvä asia, jota emme olleet alunperin suunnitelleet, oli Pelastakaa lapset ry:n paikallisyhdistysten innostaminen mukaan Green Care -toimintaan. Olimme 2015 mukana muutamissa jäsenyhdistysten tapahtumissa ja jatkoa seuraa 2016. Tämä on lähtenyt hyvin käyntiin.

Luontotoimintaa lastensuojeluun jatkossakin

Matkan varrella olemme oppineet paljon. Tapahtumien arviointi oli aluksi haasteellista, sillä tapahtumissa on ollut mukana kaikenikäisiä ihmisiä: aina pienistä vauvoista eläkeikäisiin. Kehitimme myös lapsille soveltuvia palautekyselyitä. Olemme myös kehittäneet koulutusten arviointia koko ajan.

Turvallisten, säänkestävien ja eri toiminnat mahdollistavien toimintaympäristöjen löytäminen on ollut joskus haasteellista. Haaveenamme on ollut saada paikka, jossa meillä olisi ainakin osa fasiliteeteista valmiina. Toteutuuko se, jää nähtäväksi. Haluamme joka tapauksessa tehdä työtä pitkäjänteisesti ja kehitämme tapoja joilla pystymme antamaan ideoita ja tukemaan lastensuojelun luontotoimintaa myös jatkossa.

Vahva luottamus, innovatiivinen yhteistyö ja selkeä työnjako ovat tehneet yhteistyöstä PePPi -hankkeen kanssa toimivaa. Luonto itsessään on ollut hyvä kumppani meille kaikille ja se on tarjonnut paljon iloa, oppimista ja elämyksiä.

Tuomo Salovuori

Tuomo Salovuori, projektipäällikkö, www.vihreaveraja-hanke.fi

0 kommenttia

Your text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *