CHAT

Vertaistuki ja chat-ohjaajan kiinnostus kannustavat nuoria eteenpäin

Sijaisperhenuorten chat-vapaaehtoinen Mari kertoo kokemuksiaan verkkovapaaehtoisena toimimisesta.

xxxx

Aloitin verkkovapaaehtoisena maaliskuussa 2016. Kävin kaksipäiväisen Pelastakaa lapset ry:n järjestämän koulutuksen Tampereella, josta jäi käteen uusia ystäviä, paljon verkkonuorisotyöhön ja vapaaehtoisuuteen liittyvää infoa sekä nauramisesta kipeät vatsalihakset. Koulutuksen jälkeen olen tehnyt vuoroja sekä Suunta-palvelussa että Peppi-hankkeen sijaisperhenuorten chatissa.

Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että verkossa tapahtuvia chat-pohjaisia keskusteluita järjestetään. Verkko on nuorille luontainen paikka viettää aikaa, ja mikäs sen toimivampaa, kuin tuoda palveluita sinne missä nuoret ovat jo valmiiksi. Netissä anonyymisti keskustelu myös madaltaa kynnystä tuoda esiin asioita, joista ei ehkä muuten uskallettaisi puhua. Sijaisperhenuorten chatissa erityisen hienoa on myös se, että nuoret saavat toisiltansa vertaistukea. Keskustelu on useimmiten vilkasta, ja on upeaa seurata vierestä kuinka fiksusti nuoret keskustelevat, tsemppaavat toisiaan ja antavat toisilleen kullanarvoisia vinkkejä. Hienoa on myös se, että sijaisperhenuorten chatissa on mahdollisuus keskustella ohjaajan kanssa privana. Tällöin nuori pystyy saamaan ohjaajan jakamattoman huomion ja keskustelemaan yksityisesti mieltä askarruttavista asioista.

Chat-vapaaehtoisena toiminen on antanut mulle erittäin paljon. Sen lisäksi, että vapaaehtoisena toiminen antaa kokemusta, osaamista ja välineitä työelämään, on vapaaehtoisuus antanut mahdollisuuden auttaa ja olla tukena nuorille. Mulle henkilökohtaisesti on todella tärkeää se, että koen tekeväni vapaaehtoistyötä, joka on oikeasti merkityksellistä. On mahtavaa ajatella, että niinkin pieni asia kuin toisen ihmisen kuunteleminen ja aito kiinnostus sekä läsnäolo voi keventää nuoren oloa ja antaa hänelle voimia jaksaa eteenpäin. Usein nuoret kiittelevätkin juuri sitä, että meillä chat-ohjaajilla on aikaa jutella heidän kanssaan ja olemme kiinnostuneita siitä, mitä he asioista ajattelevat.

PePPI -hanke
0 kommenttia

Your text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *