CHAT

Mitä sinä ajattelet sijaisperheistä?

Sijaisperheistä ajatellaan monenlaista. Mistä oikein on kysymys?……

Mitä sinä ajattelet sijaisperheistä?

 

Hyvä kakku, paha kakku?

Mitä lähtökohtaisesti ajattelemme sijaisperheistä, joissa noin 6000 huostaanotettua lasta elää, lähtee tänäänkin kouluun, harrastukseen, tapaamaan kavereita, terapiaan tai sosiaalitoimiston neuvotteluun, tapaamaan ensimmäistä isää, äitiä, sisarusta tai mummoa. Nuo lapset ja nuoret tekevät kotona läksyjään, käyvät suihkussa ja hammaspesulla, kuuntelevat iltasadun, heräävät välillä pahaan uneen, kiukustuvat pahaan ruokaan, riitaantuvat sisarusten kanssa ja kaatuvat polkupyörällä, onnistuvat ja epäonnistuvat. He ovat valloittavia ipanoita, jotka riemuitsevat, peuhaavat ja sulattavat aikuisen sydämen, kun hetki on oikea ja olo hyvä. Sijaisperheet antavat heille mahdollisuuden elää perheessä, vaikka se ei ollut mahdollista siinä ensimmäisessä. Monet näiden lasten syntymävanhemmatkin  haluavat antavat lapsilleen tämän mahdollisuuden ja ovat tukemassa näin sekä lastaan, että koko sijaisperhettä. Entä sinä?

Mitä odotamme sijaisperheiltä, ovatko odotuksemme realistisia? Olemmeko heti tilaisuuden tullen valmiita kyseenalaistamaan sijaisperheen motiivit vain taloudellisen voiton tavoitteluksi? Olemmeko ongelmien noustessa esiin valmiita osoittamaan syyttävällä sormella sijaisvanhempia, jotka eivät ole onnistuneet lapsen tai perheensä kanssa? Onko sijaisperhe huono perhe, jos se pyytää apua ja tukea? Odotammeko, että suhde sijaisvanhemman ja lapsen välillä on aivan samanlainen kuin sijaisvanhemman suhde biologisiin lapsiinsa tai lapsen suhde biologisiin vanhempiinsa? Olemmeko herkästi etsimässä kohtia, joissa näemme, että sijoitettuja lapsia pidetään eriarvoisessa asemassa verrattuna muihin perheen lapsiin? Saako sijaisvanhempi olla pettynyt, väsynyt, vihainen tai vaativa?

Sijaisperhe on lapsiperhe, jossa on monenlaisia ihmissuhteita. Sijaisvanhemmat ovat usein myös biologisia vanhempia lapsilleen ja lapsia vanhemmilleen, aivan kuten me muutkin, vanhemmuuden kakusta hieman ohuemman siivun leikanneet tavisvanhemmatkin. Olisiko sijaisvanhemmillakin oikeus saada olla myös erehtyviä ihmisiä, väsyneitä, riittämättömiä ja apua tarvitsevia vanhempia? Saavatko he sairastua, huolestua lapsistaan, omista vanhenevista vanhemmistaan tai parisuhteestaan, niin kuin me muut vanhemmat? Mihin kaikkeen heidän pitää pystyä?

Sijaisvanhemmuutta tarvitaan, jotta lapsen oikeus kasvaa perheessä voisi toteutua silloinkin, kun se ei omien vanhempien toimesta onnistu. Ne perheet, jotka avaavat ovensa ja sydämensä näille lapsille, hoitavat elämää suurempaa tehtävää. He huolehtivat haastavista olosuhteista tulleista lapsista, joilla on vaikeaa. Voimme ottaa lapsen pois kriisistä, mutta emme voi ottaa kriisiä pois lapsen sisältä. Se ei katoa, vaan tulee hoidettavaksi uudessa perheessä. Silloin hyvä, jaksava ja rohkea sijaisvanhempi hakee apua ja tukea koko perheelle. Sijaisperheelle suunnatut vaatimukset ja valvonnan lisääminen eivät auta lasta eivätkä perhettä, päinvastoin ne etäännyttävät ja vähentävät luottamusta. Perheen auttamiseen tarvitaan ymmärtävää, ammatillista erityisosaamista, mutta myös tavallisen arjen pyörittämisen tukea.

Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa –hanke PePPi etsii järjestöjä ja yksittäisiä vapaaehtoisia toimimaan sijaisperheiden arjen tukijoina. Tavallinen turvallinen aikuinen voi osallistua johonkin lapsiperheen arkea helpottavaan konkreettiseen tekemiseen tai vain antaa aikaansa lapselle ja nuorelle, joka sijaisperheen arjessa sitä kaipaa. Harrastusten tukeminen, niihin kuljettaminen, läksyjen tekeminen, askartelu, leipominen, luisteleminen, uiminen tai luontoretket voivat olla asioita, joihin on vaikea sijaisperheessä löytää aikaa tällaisen lapsiperheen moninaisten menojen ja velvollisuuksien paineissa.

Kymmenet sijaisperheet ovat jo saaneet PePPi-hankkeen kautta tukea ja jakamisen kokemuksia arjen paineissa. Tavoittamatta on vielä tuhansia sijaisperheitä, joille voimme osoittaa välittämistämme ja tarjota käytännön apua arkeen! Sijaisperheet ovat hyvin kiitollisia pienestäkin saamastaan tuesta ja huomiosta.

Tule mukaan tsemppaamaan sijaisperheitä!

Käy sivuillamme tykkäämässä facebook.com/peppivoimaa

www.pelastakaalapset.fi/peppi

 

Virpi Vaattovaara

projektipäällikkö

PePPi –hanke

0504330117

 

 

Virpi Vaattovaara

 

projektipäällikkö

PePPi –hanke

0504330117

0 kommenttia

Your text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *