CHAT

Miksi lapsia pitää auttaa myös netissä?

PePPi -hanke järjestää yhdessä Pelastakaa lapset ry:n Netaritoiminnan kanssa chatteja sijaisperhenuorille. Netta Vahteri kertoo, miksi lapsia pitää auttaa myös netissä.

Netti ja teknologia ovat tärkeitä asioita lasten ja nuorten elämässä. Netti on vapaa-aikaa, koulutöitä, sosiaalisten suhteiden rakentamista, tiedon hakemista, uusien asioiden oppimista… Listaa voisi jatkaa loputtomiin! Netti on hyvin tärkeä osa lasten ja nuorten arkea ja siksi meidän aikuisten vastuulla on olla läsnä ja kuunnella.

Netti tarjoaa monia mahdollisuuksia lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Pelastakaa Lapset ry:ssä työntekijät ja koulutetut verkkovapaaehtoiset kohtaavat lapsia ja nuoria sijaisperhenuorten vertaiskeskusteluissa, verkkonuorisotalo Netarissa sekä ohjaavat nuoria opiskelu- ja työelämään liittyvissä asioissa Suunta-palvelussa.

Lapsille ja nuorille suunnatut palvelut netissä ovat avoinna silloin kun muut palvelut eivät ja niihin voi tulla mukaan mistä tahansa paikasta, jossa on internet-yhteys. Lapsi tai nuori pystyy kirjautumaan palveluihin nimimerkin turvin. Tarkoitus on luoda mahdollisimman matala kynnys hakea apua.

Netissä hiljaisemmatkin saavat äänensä kuuluviin ja voivat tavata vertaisiaan. Aina ei ole helppoa mennä kertomaan vaikeista asioista heti vanhemmalle tai muulle huoltajalle. Netissä asiat voi purkaa koulutetuille aikuisille ja muille nuorille, jonka jälkeen on helpompaa kertoa asiasta kasvotusten.

Joskus voi olla myös sellainen tilanne, että pelkkä ryhmäkeskustelun seuraaminen palvelussa riittää nuorelle. Muiden rohkaisevista tarinoista saa lisää tietoa, voimaa ja itsevarmuutta, jolloin avun ja tuen tarve tulee täytetyksi. Muiden vertaiskeskustelun ja kokemusten seuraaminen saattaa olla syy miksi nuori uskaltautuu kertomaan asiasta aikuiselle kasvotusten.

Joskus voi olla vaikeaa löytää vertaistukea. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla sopivaa palvelua tai paikkaa ei välttämättä ole saatavilla. Tällaisissa tilanteissa netti toimii luonnollisena väylänä etsiä vertaisia ja tukea omaan tilanteeseen. Sen vuoksi on tärkeää, että palvelut ja turvalliset aikuiset ovat läsnä myös netissä.

 

Netta Vahteri, Yhteisömanageri, Pelastakaa Lapset ry, Lapset ja digitaalinen media – yksikkö
0 kommenttia

Your text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *