CHAT

Haluatko sijaisvanhemmaksi? Lue ensin tämä

Sijaisvanhemmaksi halutaan mitä erilaisimmista syistä.  Blogitekstissään sijaisäiti Emilia kertoo oman perheensä tarinan.

Sijaisvanhemmaksi halutaan mitä erilaisimmista syistä. Tyypillisin on halu auttaa vaikeassa tilanteessa olevia lapsia tai nuoria. Taustalla voi tämän lisäksi olla esimerkiksi lapsettomuutta tai vanhemmaksi halutaan ryhtyä elämänkumppanin puuttumisesta huolimatta. Monella on jo itse tehtyjä lapsia, mutta jokin kuitenkin ajaa kasvattamaan perhekokoa sijaisvanhemmuuden kautta.

Koska vaikeassa tilanteessa olevia lapsia ja nuoria voi auttaa niin monella tavalla ja monesta ammatista käsin, herää kysymys, miksi auttamisen halu joillain ihmisillä tiivistyy juuri sijaisvanhemmuuteen? Paremman selityksen puutteessa vetoan omalla kohdallani tilapäiseen mielenhäiriöön.

”Tilapäisellä mielenhäiriöllä” on ollut kauaskantoisia seurauksia. Tuli tarvetta isommalle autolle ja sen myötä isommalle autolainalle. Tarvittiin lisää tilaa eli lisää asuntolainaa. Ja mikä merkittävintä – tarvittiin aikaa. Suunniteltu kokopäivätöihin palaaminen siirtyi hetki kerrallaan hamaan tulevaisuuteen vieden mukanaan mahdollisen (korostan sanaa mahdollisen) loistavan työuran samoin kuin perheen yhteiset etelänmatkat. On hienoa, että sijoitetun lapsen hoitamisesta maksetaan palkkiota, mutta Perhehoitolaissa määritellyllä minimipalkkiolla ei lainanlyhennyksiä juuri makseta. Ei ainakaan pääkaupunkiseudulla.

Vieläkö sijaisvanhemmuus kiinnostaa? Siinä tapauksessa jatka ihmeessä lukemista.

Edellä mainittujen haasteiden lisäksi sijaisvanhemmuus on tuonut elämääni asioita, joita en vaihda. Kotona ”oleminen” on esimerkiksi mahdollistanut minulle opiskelun, osa-aikaisen yrittäjyyden ja ennen kaikkea sen, että olen voinut olla paikalla kaikkia lapsiani, myös niitä itse tehtyjä, varten. Olen saanut olla vanhempana sijoitetulle lapselle ja olen saanut auttaa häntä eheytymään ja asettumaan tähän elämään. Jotkut menneisyyden osat elämä heittää lapsen kasvoille aina uudelleen ja uudelleen ja niiden kanssa saamme kamppailla yhdessä. Hän ei ole yksin, vaikka tämäkin äiti on välillä vähän väsynyt (sekä inhottava ja limainen, kuten lapsi kerran kauniisti ilmaisi).

Olen saanut kokemuksia, joita en olisi saanut mistään muualta. Olen tutustunut ihmisiin, joita en olisi koskaan muutoin oppinut tuntemaan. Olen saanut uutta ymmärrystä, jonka kautta usein mustavalkoisina nähdyt asiat näyttäytyvätkin sateenkaaren väreissä. Olen saanut olla mukana tukemassa toisia sijaisvanhempia ja kehittämässä lastensuojelua yhdistystoiminnan kautta.

Sijaisvanhemmuus on elämäntapa, jossa on tietyt raamit. Näiden raamien sisällä jokaisen perheen kokemukset ovat erilaisia ja ainutlaatuisia. Asiat, jotka sijaisvanhemmuudessa etukäteen arveluttavat, saattavat olla itselle hyvin helppoja ja luontaisia. Toisaalta jokin etukäteen pieneltä tuntuva asia voikin polttaa useamman varapäreen sitten, kun sijaisvanhemmuuteen kuuluvat tunteet lyövät päälle.

Helpommalla tässä elämässä pääsee, kun ei ryhdy sijaisvanhemmaksi. Rahaakin voi jäädä käteen enemmän. Mutta jos hakee elämäänsä jotain ehdottoman merkityksellistä, sydämeen käyvää ja mieltä avartavaa  – voin lämpimästi suositella sijaisvanhemmuutta.

 

Emilia Säles

Emilia Säles, sijaisäiti

2 kommenttia

2 thoughts on “Haluatko sijaisvanhemmaksi? Lue ensin tämä”

  1. Tiina Pitko sanoo:

    Hienosti kiteytetty,Emilia!

  2. Mira sanoo:

    Hyvä teksti!

Your text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *